lördag 14 februari 2009

Dominikanska Republiken

Så har man nästan hunnit återaklimatisera sej till svensk vintren från dominikansk värme....

14 dagars semester är slut och jobbet samt vardagen tillb

Och visst är borta underbart men hemma är ändå liksom bäst, tycker man när man väl kommit hem. Man har saknat sina mjuka fluffiga kuddar, magen har liksom krånglat lite de senaste dagarna på semestern, duschen har dåligt rinnande vatten så proceduren med att tvätt håret tog minst 20 minuter, eftersom att vattnet tog slut emellanåt och man var tvungen att vänta någon minut innan det började rinna igen. Regn de sista 4 dagarna (vi hade missat informationen om att det var regnperiod där, så vi ska nog vara väldigt glada över att det bara blev 4 dagars regn) gör att det liksom känns att man lika gärna kan åka hem. Och visst är det tur att sådana saker finns och sker..annars hade jag aldrig viljat lämna det karibiska paradiset!!
Så vad har jag roat mej med på min semester?!?! Bott på ett hotell vid namn Tropical Casa Laguna i samhället Cabarete, på ön Hispaniola i landet Dominikanska Republiken. Ön består av 85% berg och många fina underbara stränder som gärna surfare besöker då vågorna är fina.



Solat och badat såklart! Druckit god inhemsk öl vid namnet presidente. Shottat en och annan Mama Juana - som är en medicinsk dryck bestående av lustiga barkbitar, örter, 25% honung, 25% rödvin samt 50% mörk rom( och då helst Brugal, som tillverkas i landet och är världens tredje största rommärke). Har gått åt några böcker på stranden och blivit en hel del kortspel med ens resesällskap på balkongen om kvällarna. Ätit underbart god mat, mycke räkor och hummer samt en och annan bläckfisk. Träffat nya roliga människor och fått delat historier ur deras liv.








Självklart var vi tvunga att åka till det andra landet på ön, Haiti. Haiti har en gång i tiden, inte allt för många år sedan varit en av karibiens rikaste land. Men pga av en viss ledare i landet som överförde en massa pengar till ett bankkonto utomlands samtidigt som de byggde en massa trähus av landets alla träd har det blvit ett land med stor fattigdom. Landet har även stora problem med regnet, då vattenmängden som faller från skyarna ej tas upp av nästan några träd växter. Vi besökte en liten by, och när vi steg av bussen kändes det som ett besök i en reklamfilm för rädda barnen. Ont i hjärtat fick man då ett tiotal barn omringade en och försökte hålla en i handen. Mitt hjärta höll ej hela vägen så det slutade med att jag hade en 3-4 årig flicka som kramaktigt höll mej i handen. Självklart var vi tvugna att bidra med lite ekonomisk stöd så vi köpte skolgång till ett barn. Utbildning är enda vägen ut för dem från fattigdomen.
Resan till Haiti bjöd även på en voodoo show, då detta fortfarande utövas i landet.


En dag roade vi oss med att åka till Paradis Ön, som den kallas. En liten Ö med enbart Vit sand + några hyddor som de byggt upp för att få skugga för barer. Där snorklade vi, solade och badade. Vi fick även ta en tur runt med motorbåtarna för att se öns största Mangroveträsk. Väldigt vackert och kul att snorkla (det var första gången för mej - det är en helt annan värld där nere under vattnet).
Vi var även till Samana halvön, även kallat för Bacardi halvön - då reklamfilmer för Bacardi spelat in där. Väldigt vacker ö det också. Men största anledning för att vi valde att åka på en tur dit var för att knölvalarna kommer in där under perioden Jan-Mars för att para sej. Vilka enorma djur, de är verkligen stora när de livslevnde befinner sej tio meter från båten.

Vi åkte ut på ett vattenfalls äventyr...åkte upp å ner bland berg, stannade och fick kolla in en skola, lite kaffe och chokladtillverkning. Å vilken god Choklad sen! De hade kanel i och den smakade ljuvligt. Fick hålla i en ful orm. Och som på alla andra utflykter shotta lite Mama Juana. Sen kom vi till vattenfallen, som både jag och min vän Niklas trodde skulle va så här typ: "ett stort vattenfall + lite bad brevid det". Men vi fick bli glatt överraskade...För vi fick klättra på berg, simma i hårda strömmar, upp för 7 st mindre vattenfall. Man var helt slut när man var uppe! Sen fick vi åka vattenruschkana ned för dessa vattenfall samt hoppa från höga klippor. Det var asskoj!


Sen har vi även undersökt de närmare omgivningarna...Stadsbesök i staden Puerto Plata med en trevlig familj från Gävle. Där roade vi oss med att se Romfabriken Brugal, lite tobakstillverking, åkte linbana upp till ett berg, sett en gammal borg och kikat på hamnen samt strosat runt i ett antal olika butiker.













2 kommentarer:

  1. Så jäkla härligt, och jag fick stanna hemma :(

    SvaraRadera
  2. Nästa gång får du se till att ha pengar å komma med istället :)

    SvaraRadera